Als leerkracht aan de slag met Digitale Methode in je klas.

Wat mag je concreet verwachten als je met Digitale Methode aan de slag gaat? Ontdek hier het antwoord op een aantal vragen die de leerkrachten die jou voorgingen zich stelden.

Kan ik klassikaal lesgeven?

Hoe je Digitale Methode inzet in je klas, hangt af van verschillende factoren: het doel dat je voor ogen hebt, je eigen stijl als leerkracht, de schoolvisie, de kenmerken van je leerlingen, ...

Digitale Methode is geen of-of-verhaal, óf leerkracht gestuurd óf leerling gestuurd. Integendeel: Digitale Methode maakt het mogelijk om leerlingen zelfstandig de leerstof te laten ontdekken en verwerken én geeft tegelijk aan de leerkracht alle ruimte om klassikaal les te geven. De leerkracht staat in elk geval centraal en houdt het stuur volledig zelf in handen. 

Werken mijn leerlingen alleen nog op de laptop?

Met Digitale Methode werkt de leerling digitaal, maar kan ook papier gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het verwerken en studeren. Het werken met de laptop of tablet is geen doel, maar een middel om de leerinhouden te verwerken.
Alle teksten, bronnen, oefeningen, opdrachten, animaties en filmpjes bij een leerdoel vindt de leerling allemaal samen in één digitaal leertraject. Leerlingen kunnen zelfstandig de leertrajecten verwerken met een laptop of tablet. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van andere digitale toepassingen om zelf digitaal notities te nemen of opdrachten en werkbladen op te slaan en door te sturen. Ook kunnen ze zelf in een schrift noteren, ze kunnen theorie, samenvattingen en werkbladen printen indien dat nodig zou zijn. Ontdek de visie van Digitale Methode in deze visietekst.

Wat is mijn rol nog als leerkracht?

Digitale Methode zet de leerkracht niet buitenspel, maar bevestigt net de essentiële rol van de leerkracht in het leerproces van de leerling. De leerkracht heeft het stuur in handen en bepaalt hoe de leerlingen omgaan met Digitale Methode. Tegelijk draagt de methode bij tot een verdere professionalisering van de leerkracht.
Met Digitale Methode heb je als leerkracht erg veel vrijheid over hoe je de les organiseert. Er is niet één manier van werken met Digitale Methode. Elke leerkracht kan eigen accenten leggen in functie van de persoonlijke stijl en klasgroep. Sommige leertrajecten zal je liever zelfstandig door de leerlingen laten verwerken; bij andere leertrajecten (of onderdelen ervan) zal je liever doceren of in groepen werken. Je kiest zelf hoe je de Digitale Methode inzet voor een optimaal resultaat!

Bekijk zeker de getuigenissen van collega's, op die manier krijg je een beeld van het evenwicht dat ze realiseren in de klas. Belangrijk is dat de digitale competenties aangemoedigd worden dankzij Digitale Methode. Aangezien digitale competenties ook een sleutelcompetentie is in de modernisering, sluit Digitale Methode daar zeer goed op aan.

Is er een opleiding voorzien?

Je kan online een basisopleiding volgen over ‘lesgeven met Digitale Methode’ en ‘leerlingen opvolgen met Digitale Methode’. In het platform heb je ook toegang tot een heldere handleiding en doorheen het schooljaar organiseren we verschillende Lerende Netwerken. Tijdens deze momenten krijg je tips en tricks van collega gebruikers. Heb je daarover vragen? Contacteer ons en we helpen je met de glimlach verder.

Hoe melden mijn leerlingen zich aan op het platform?

We zorgen er samen met de ICT-Coördinator voor dat dit heel eenvoudig werkt voor leerling en leerkracht. Aanmelden kan via Smartschool, Office 365 of met een e-mailadres.

Wat als het internet uitvalt?

Het is natuurlijk belangrijk om een goeie, stabiele internetverbinding te hebben op school. Als de leerlingen op dit moment vlot met de laptop kunnen werken, hoef je je geen zorgen te maken. Bovendien  zijn er ook voldoende mogelijkheden binnen Digitale Methode uitgewerkt om ook los van de methode aan de slag te gaan zoals invuloefeningen en werkbladen die als Microsoft Word-documenten worden aangeboden.

Elk leertraject heeft ook een gestructureerde weergave van de Theorie in tabelvorm. Dat is de Studeergids met daarin een kernvraag, kernbegrippen en een samenvatting. De Studeergids helpt leerlingen tijdens het studeren via een schematische en sobere opmaak in een tabelstructuur. Gebundeld voor alle leertrajecten is hij ook als PDF beschikbaar in de leraarskamer. Indien je dat wenst, kun je de Studeergids ook uitprinten. Doe dit zeker niet voor de volledige studeergids. De ervaring leert ons dat Digitale Methode gebruikers na verloop van tijd minder printen.

Tijdens onze Virtuele Opendeur leggen leerkrachten die Digitale Methode al dagelijks gebruiken uit hoe zij ervoor zorgen dat leerlingen aan de slag kunnen blijven mocht uitzonderlijk toch het internet op school uitvallen.

Hoe kun je digitaal oefenen?

Onze auteurs voorzien per leertraject oefenreeksen op 3 moeilijkheidsniveaus, remediërend, basis en verdiepend. Er zijn oefeningen voorzien om zowel leerstof te drillen als meer contextuele, open vragenreeksen. Deze worden automatisch gecorrigeerd, maar waar wenselijk hou je als leerkracht het stuur in handen. Verschillende oefentypes (van heel interactief tot meerkeuze) bieden leerlingen voldoende variatie. Bovendien voorzien we bij tal van (complexere) leerstofonderdelen ook afdrukbare werkbladen voor verdere verwerking op papier.