Digitale Methode
Mens & Samenleving

Laat Mens & Samenleving tot leven komen in deze activerende, multimediale en interactieve leermethode. Met Digitale Methode Mens en Samenleving heb je alle troeven in handen om je leerlingen op een motiverende en boeiende manier kennis én vaardigheden bij te brengen.

Wij bieden Mens & Samenleving aan voor:

1A
2A
3DA
3D
4DA
4D
5/6D
5/6DA
5/6 DO
5/6 DG+D/A
2022-11-02_DM_RondeCover_Mens en Samenleving

Waarom kiezen voor Digitale Methode Mens & Samenleving?

historisch-denken

Heldere structuur

Alle leerinhouden komen op een geïntegreerde en evenwichtige manier aan bod in afgebakende leertrajecten met een vaste structuur: Omkadering, Theorie, Oefeningen en Studeergids.

interactiviteit

Doelgericht

De leerling werkt actief aan het realiseren van de leerdoelen (kennis en vaardigheden) binnen een leertraject/hoofdstuk. Hoofdstuk 1 behandelt hoofdzakelijk de sociaal-relationele competenties en burgerschapscompetenties, hoofdstuk 2 de digitale competenties en mediawijsheid. Hoofdstuk 3 focust op lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid en bewustzijn. Hoofdstuk 4 behandelt de economisch-financiële competenties en hoofdstuk 5 draait rond duurzaamheidskwesties

flexibel

Dynamisch

De integratie van multimediale en interactieve elementen zorgt voor een complete en motiverende leerervaring. Er wordt gewerkt met een sterk aanbod aan lesvideo’s en authentieke audiovisuele bronnen: journaaluitzendingen en items van VRT NWS, fragmenten van KLAAR en Karrewiet, ‘Voor hetzelfde geld’ en radio-uitzendingen …

differentiatie-kleiner

Differentiatie

Haalbare differentiatie met oefeningen op verschillende niveaus en een ruim aanbod aan uitbreiding/verdieping.

Aanpak van Digitale Methode Mens & Samenleving?

We brengen de theorie die leerlingen moeten kennen en kunnen samen in één offline en printklare theoriebundel. Je kan het zien als een leerboek of vademecum bij elke Digitale Methode. Indien gewenst kunnen leerkrachten dit eenvoudig bijbestellen. We leveren dan voor elke leerling een losbladig geprinte theoriebundel op school. We raden aan om zonder meerkost met de offline beschikbare PDF aan de slag te gaan en doordacht om te gaan met het printen.

Deze theoriebundel is nog in aanmaak. Via onderstaande knop kan je alvast een voorbeeld  van een theoriebundel bekijken van een andere Digitale Methode.

Voorbeeld theoriebundel

 

 

 

theoriebundel Mensa cover-1
Mensa-inhoudsopgave

Uitdagend

In de methode Mens en Samenleving focust elk hoofdstuk op een thema uit het leerplan. Elk hoofdstuk omvat een evenwichtige reeks op zich staande leertrajecten waarin de leerlingen uitdagende en doelgerichte opdrachten krijgen voorgeschoteld, die een actieve realisatie beogen van de leerplandoelen. Naast de digitale oefenvormen is er een ruim aanbod van bredere onderzoeksopdrachten op papier beschikbaar. We raden aan om zoveel mogelijk over de hoofdstukken heen te werken, en niet hoofdstuk per hoofdstuk. Zo krijgen jij en je leerlingen voldoende afwisseling. Kijk bij het opstellen van je jaarplan ook naar de aangeboden evaluaties, zodat je de onderzoeksopdrachten en de groepswerken verspreid aan bod laat komen.

heldere structuur

Heldere structuur

In Mens & Samenleving komen alle componenten op een geïntegreerde en evenwichtige manier aan bod in afgebakende leertrajecten met een vaste structuur: Omkadering, Theorie, Oefeningen en Studeergids.

MENSA_123_leefjein_uit_spel_walkinmyshoes

Dynamisch en eigentijds

De leerlingen ontdekken de nieuwe leerinhoud via een mix van tekstuele en visuele bronnen, interactieve oefeningen, presentaties, luister- en kijkfragmenten en beknopte lesvideo’s, De leefwereld van de leerlingen staat daarbij centraal met ruimte voor nieuwe ontdekkingen, en tips voor interessante apps, online (educatieve) spellen en websites. In het vak Mens en Samenleving ontdekken de leerlingen de samenleving vanuit hun eigen ik: ik als persoon, ik en de anderen en ik en de samenleving. In de Digitale Methode worden de leerlingen gestimuleerd om te leren van en met elkaar. Samenwerken is een belangrijke sociale vaardigheid. 

MENSA_121_volgensderegels_taak_formeelgesprek

Flexibel

Als leerkracht heb je alle vrijheid om te variëren tussen werkvormen. Een onderwijsleergesprek of liever de leerlingen zelfstandig aan de slag met jou als coach? Of een combinatie van beide? Laptops aan de kant en tijd voor klasgesprekken of jouw verhaal als leerkracht? Jij bepaalt wat nodig is voor je leerlingen. Met ‘voer voor discussie’ geven we expliciet aandacht aan interactie (en gespreksvaardigheid) in de klas. Daarnaast voorzien we ook een verstandige mix tussen papier en digitaal via het uitgebreide aanbod aan downloadbare werk- en schrijfopdrachten.

Aanpasbaar

Digitale Methode kan je volledig aanpassen en naar de hand zetten, helemaal op maat van jouw leerlingen en de manier waarop je lesgeeft.

Waarom Digitale Methode?

vervangt je leerwerkboek

Vervangt je leerwerkboek

De digitale mogelijkheden optimaal benut.

Verrijkt je lessenpngklein

Verrijkt je lessen

Geen lange avondlijke zoektochten meer naar extra bronnen.

Verrijkt je lessen

Geeft je vrijheid

Maak zelf inhoudelijke en didactische keuzes.

Zorgt voor helder inzicht

Zorgt voor helder inzicht

Behoud de controle en volg je leerlingen op, met heldere statistieken.

Verruimt je mogelijkheden 1

Verruimt je mogelijkheden

Vraagt je lesdoel een klassikale aanpak of zet je leerlingen begeleid in groep aan het werk?

Motiveert de leerling 1

Motiveert de leerling

Elke leerling actief aan de slag met multimediaal en multimodaal aanbod.

Wisselt papier en digitaal af 1

Wisselt papier en digitaal af

Studeren op papier? Dat kan!

Verlaagt-boekenfactuur-klein

Verlaagt boekenfactuur

Bespaar tot de helft t.o.v. klassieke schoolboeken, geen kost voor de leerkracht.